Tarih: 25.11.2025 10:15

AK Partili Tülay Sayılı: Kadına yönelik şiddet asla kabul edilemez…

Facebook Twitter Linked-in

AK Parti Zonguldak İl Kadın Kolları Başkanı Tülay Sayılı, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, kadına yönelik şiddetin "kimden gelirse gelsin, hangi gerekçeyle olursa olsun insanlık suçu olduğunu" vurguladı.

Sayılı, 25 Kasım'ın mücadele ve dayanışmayı simgeleyen önemli bir gün olduğuna dikkat çekerek, AK Parti'nin kadına yönelik şiddetle mücadelesinin "sadece bir günle sınırlı olmayan, 23 yıldır adım adım inşa edilen bir devlet politikası" olduğunu belirtti.

"6284 sayılı kanun tarihi bir dönüm noktası"

Parti döneminde hukuki ve kurumsal düzenlemelerin güçlendirildiğini ifade eden Sayılı, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un şiddetle mücadelede kritik bir adım olduğunu söyledi. Avrupa'nın birçok ülkesinde koruma kararlarının haftalar sürdüğünü, Türkiye'de ise elektronik kelepçe ve uzaklaştırma gibi önlemlerin hızla uygulanabildiğini dile getirdi.

Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ve kalkınma planlarında şiddetle mücadele vurgusu

25 Kasım 2023'te yürürlüğe giren Cumhurbaşkanlığı Genelgesi'nin, "devletin en üst makamından kadına yönelik şiddete sıfır tolerans" mesajı verdiğini kaydeden Sayılı, kamu kurumlarının sorumluluklarının netleştirildiğini ve düzenli raporlama zorunluluğu getirildiğini hatırlattı.

On İkinci Kalkınma Planı'nda da kadının güçlendirilmesi ve şiddetle mücadele başlıklarının devlet politikası haline geldiğini belirtti.

KADES ve ŞÖNİM vurgusu

KADES uygulamasının milyonlarca kadın tarafından indirildiğini ifade eden Sayılı, kolluk birimlerinin ihbarlar üzerine ortalama 6 dakikada olay yerine ulaştığını söyledi. ŞÖNİM'lerin ve kadın konukevlerinin şiddet mağdurlarına 7/24 destek verdiğini; psikososyal destekten barınmaya kadar kapsamlı hizmetler sunduğunu aktardı.

Sayılı ayrıca, Aile Sosyal Destek Programı kapsamında yüzbinlerce hanede bilgilendirme görüşmeleri yapıldığını, Alo 183 hattıyla anlık destek sağlandığını da kaydetti.

"Beşinci Ulusal Eylem Planı yeni bir dönem başlatıyor"

Cumhurbaşkanı tarafından açıklanacak olan 2026–2030 yıllarını kapsayan 5. Ulusal Eylem Planı'nın dijital şiddet, erken uyarı sistemleri ve risk analizi gibi yeni başlıklara odaklanacağını söyleyen Sayılı, şiddetle mücadelede daha güçlü bir koordinasyon sağlanacağını ifade etti.

"Kadınların her alanda güçlenmesi için çalışıyoruz"

Kadınların ekonomik, sosyal ve siyasal hayatta güçlendirilmesinin şiddetle mücadelenin temel ayaklarından biri olduğunu vurgulayan Sayılı, kadın istihdam oranının %36,6'ya, kadın yönetici oranının ise %20'nin üzerine çıktığını aktardı. Parlamentoda kadın milletvekili oranının ise %20 seviyesine ulaştığını belirtti.

"Kadına yönelik şiddet siyaset üstü bir meseledir"

Kadına yönelik şiddetin tüm dünyanın ortak sorunu olduğunu belirten Tülay Sayılı, Gazze, Doğu Türkistan ve Ukrayna'da kadın ve çocuklara yönelik saldırıları kınadıklarını ifade etti.

Erkeklere de çağrıda bulunan Sayılı, "Kadına yönelik her türlü şiddete karşı ses çıkarın. Susmayın, 'dur' diyen olun." dedi.

"Yalnız değilsiniz"

Açıklamasının sonunda şiddet mağduru kadınlara seslenen Sayılı, "Hiçbir kadın kendisini çaresiz hissedene kadar, bu topraklarda kadına yönelik şiddet son bulana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Tüm kadınlara 'yalnız değilsiniz' diyoruz." ifadelerini kullandı.

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —