Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Eylem Ertuğ Ertuğrul, Zonguldak’ın Kozlu ilçesinde yıllardır çözüme kavuşturulmayan çevre sorununu Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı. Ertuğrul, bugün TBMM’de düzenlediği basın açıklamasında, Kozlu sahilinden balıkçıların denizden çıkardığı, çöplerle kaplanmış balık ağlarını kamuoyuna göstererek deniz kirliliğine dikkat çekti.
Milletvekili Ertuğrul, Kozlu’da 2009 yılından bu yana kullanılmayan ve rehabilitasyonu yapılmayan eski dolgu alanının, Karadeniz’de ciddi bir çevre felaketine yol açtığını vurguladı. Balıkçıların denize attıkları ağların çok kısa sürede atıklarla dolduğunu belirten Ertuğrul, yaşanan kirliliğin boyutlarının her geçen gün arttığını söyledi.
Basın açıklamasında elindeki balık ağlarını gösteren Ertuğrul, şu ifadeleri kullandı:
“Bu ağlar, tonlarca çöp yığınından denize karışmış atıklarla dolu. Normal şartlarda bir hafta, on gün denizde kalan ağlar, artık bir iki gün içinde bu hale geliyor. Felaketin ne kadar büyük bir boyuta ulaştığını buradan açıkça görebiliyorsunuz.”
Ertuğrul, denizde biriken plastik atıklar, evsel çöpler ve endüstriyel kalıntıların yalnızca balıkçılığı değil, ekosistemi ve insan sağlığını da tehdit ettiğini ifade etti. Bölgedeki balıkçıların hem ekonomik kayıp yaşadığını hem de denize açılmaktan endişe duyar hale geldiğini dile getiren Ertuğrul, sorunun yıllardır bilinmesine rağmen kalıcı bir çözüm üretilmediğini söyledi.
Yetkililere çağrıda bulunan CHP’li Ertuğrul, Kozlu’daki eski sanayi ve dolgu alanlarının acilen rehabilite edilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Karadeniz hepimizin. Bu çevre katliamına daha fazla seyirci kalınamaz. Merkezi idare ve ilgili kurumlar sorumluluk almalı, bilimsel ve kalıcı adımlar atılmalıdır” dedi.
Basın açıklaması, çevre kirliliğinin ulaştığı noktayı gözler önüne seren görüntülerle sona ererken, Ertuğrul konunun takipçisi olacağını ve Meclis’te gerekli girişimlerde bulunmaya devam edeceğini belirtti.