Çocuklarda miyopi görülme oranı iki kat arttı

Çocuklarda miyopi görülme oranı iki kat arttı

4.11.2024 15:15:00 0
Çocuklarda miyopi görülme oranı iki kat arttı

GÖZ Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mutlu Acar, son 30 yılda miyopi görülmesinin iki kat sürdürülmeye dikkat edilerek, “Miyopi, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından küresel salgın şeklinde değerlendiriliyor. Güncel literatürde miyopi patlaması olarak tanımlanmakta, genel olarak 5-17 yaş arasındaki çocuklarda miyopi görülme oranları ise yaklaşık yüzde 9 olarak görülmektedir” dedi.

 

Liv Hospital Ankara Göz Hastalıkları Bölümü'nden Prof. Dr. Mutlu Acar, miyopi hastalıkları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Acar, göze gelen parıltıların retina üzerinde odaklanması gerektiğini belirtirken, onun odaklanmasının önünde miyopi dendiğini ve miyopi sorunlarının gençlik gençlik yaşlarında ortaya çıktığında, insanların uzaktaki birimlerinin odaklanması gerektiğini belirtti. Miyopinin özellikle çocukluk döneminde en sık görülen göz problemlerinden biri ve nedeninin tam olarak bilinmemiş olsa da günümüzde miyopinin görülmesinin giderek artan artış gösteren olduğunu ifade eden Prof. Dr. Acar, “Son 30 yılda miyopi görülmenin iki kat arttığını söyledi. Miyopi, Dünya Sağlık Örgütü tarafından küresel salgın halinde değerlendirilirken, güncel literatürde miyopi patlamaları olarak sınıflandırıldı. Genel olarak 5-17 yaş arası çocuklarda miyopi görülmesin ise yaklaşık yüzde 9'dur” diye konuştu.

 

'MİYOPİ DERECESİNDEKİ YÜKSELME FARKLI GÖZ HASTALIKLARINA YOL AÇIYOR'

 

Miyopinin nasıl ortaya çıktığına değinen Prof. Dr. Mutlu Acar, “Genel olarak miyopi gelişimi gözün ön ve arka ömrünün boyutuna göre giderek büyümesi ile bulunabilir. Normal bir gözde ışık retina üzerinde odaklanırken, miyop bir gözde ışık retinanın önünde odaklanıp bunun penceresi açılmaya devam ediyor. Miyopi derecelerindeki yükselme dönemlerinde farklı gözlerin ortaya çıktığı zemin hazırlamaktadır. Miyop gözlerde katarakt, göz tansiyonu (glokom), retina yırtılması, makula (sarı nokta) hastalıkları gibi görme kaybı neden olan görülme olasılığı daha yüksektir. Aslında eksi 4,0 diyoptrinin üzerinde bir miyopi derecesi, özellikleri olmayan şekilde ortaya çıkmaması 10 kat boyutunda ve bu bilgiler zaman içinde miyopi artışını engellemek için korunması gereken bazı güvenlik önlemlerinin ortaya çıkmasını sağlar” dedi.

 

'ÇOCUKLARDA MİYOPİ GELİŞİMİ AÇISINDAN YÜKSEK RİSK GRUPLARINA DİKKAT'

 

Prof. Dr. Acar, miyopi gelişimi açısından hangi çocukların daha yüksek risk altında olduğunu şöyle sıraladı:

 

“Anne veya babada miyopi olan bir çocuk miyopi gelişimine bakış açısı diğer çocuklardan daha yatkındır. Uzun süre yakın aralıklı kitap okuma, yoğun aralıksız ders çalışması, akıllı telefon, tablet ve bilgisayar kullanımı gibi etkinlikler sırasında odaklanılmakta olup, çok uzun süredir ve söz konusu etkinliklerin uzun süre yapımı miyopi gelişim teknolojisi artmaktadır. Bilimsel tedavide doğal olarak daha uzun süre maruz kalmanın miyopi gelişimini engellediğini veya ilerlemesini yavaşlattığını gösterdi. Haftada 14 saati açık havada tutan 15-19 yaş arası Avustralyalı gençlerde miyopi oranı yaklaşık yüzde 30 iken, açık havada daha az zaman geçiren Singapurlu yaşlarında bu oran yüzde 74 olarak bulunuyordu.”

 

'UZAĞI BULANIK GÖRMEK MİYOPİNİN EN ÖNEMLİ BELİRTİLERİNDEN'

 

Miyopinin en önemli belirtileri arasında uzağı görünümü, gözleri kısa bakma, çift görme, göz kayması, göz yorgunluğu ve baş ağrısının ilk sıralarında geldiğini dile getiren Prof. Bunun yanında okul öncesinde çocuklarda ise çok yakından televizyon izlemek miyopinin ilk belirtisi olabilir. Okul çağındaki çocuklarda miyopi gelişimi okul yaşantısı üzerinde olumsuz gidişat devam edebilir. Miyop çocukların uzağı net göremedikleri dikkatleri kolay dağılabilir ve akademik başarıları düşebilir. Daha da önemli gözün ön arka çapının giderek büyümesi ve miyopinin ilerlemesi, gelecekte görme kaybı ile vücutta ciddi oluşumlar için zemin hazırlıyor” dedi. (DHA)


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor