Lösemi tedavisinde başarı oranı yüzde 90'lara ulaştı

Lösemi tedavisinde başarı oranı yüzde 90'lara ulaştı

4.11.2024 15:24:00 0
Lösemi tedavisinde başarı oranı yüzde 90

ÇOCUK Hematoloji ve Onkoloji Uzmanı Doç. Işık Odaman Al, Löseminin, çocukluk döneminde en sık rastlanan kanser türlerinden biri olduğunu belirtti. Doç. Al, “Ukrayna'dan Türkiye'ye gelen 10 yaşındaki TymofııYatsıuk ile Kazakistan'dan gelen 7 yaşındaki Aslan Bayakhmetov'un Türkiye'de tedavi gören ve hayata sıkı sıkıya tutunan çocuklardan yalnızca ikisi. Yeni tedavi protokolleri ve desteklerindeki gelişmeler ile kayıpta başarı oranı yüzde 90'lara ulaştı” dedi.

 

Medipol Üniversitesi Mega Hastanesi'nde Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Uzmanı Doç. Işık Odaman Al, löseminin ebeveynlerinin evliliklerinin en sık görüldüğünü ve halk arasında kan kanseri olarak bilinen bir kemik iliği hastalığı olduğunu belirtti. Al, lösemi tedavisindeki başarının yüzde 90'a kadar yükseldiğini, ancak dünyadaki yüzde 20 oranında nüksedebileceğini dile getirdi.

 

TEDAVİDE DONÖRÜN ÖNEMİ BÜYÜK

 

Al, lösemi tedavi yöntemlerinin kullanıldığı ve kök hücre nakli yöntemlerinin tedaviye göre belirlendiğini ifade ederek, “Bazı ilaçların tedavisi ile tedavi olabilirken, bazı kök hücre nakline ihtiyaç duyuluyor. Öncelikle hastaların yakın akrabaları donör olarak değerlendiriliyor. Ancak uygun bir verici bulunamazsa, gönüllü donörlere büyük ihtiyaç duyuluyor” diye konuştu.

 

HER NAKİL BİR HAYAT DEMEK

 

Ukrayna'daki savaştan önce tedavi için Türkiye'ye gelen biri de 10 yaşındaki Tymofıı Yatsıuk. Tedavi süreci hakkında bilgi veren Tymofıı'nın annesi Inna Yatsiuk, Türkiye'de kemik iliği nakli olduğunu ve oğluna kendisinin bağışçı olduğunu belirterek, “Savaş nedeniyle yaşadığıne geri dönemiyoruz, ama burada kalbinin hayatlarını kurtarmak için bitirmek üzereyiz. Bu süreçte donör ben oldum. 3 yıldır Türkiye'de tedavimiz devam ediyor. Kemik iliği nakli bir hayat demek” dedi.

 

'DONÖR OLARAK HAYAT KURTARMAYA DAVET EDİYORUM'

 

Kazakistan'dan kayıp tedavisi için gelen ve Medipol Üniversitesi Mega Hastanesi'nde 7 yıl süren Aslan Bayakhmetov'un annesi Nazira Bayakhmetova ise “Oğlum, şifa tedavisine devam ediyor ve Türkiye'ye geldikten sonra sağlığı hızla iyileşti. Herkes donör olarak lösemi ile mücadeleye destek olmaya davet edecek. Kök hücre bağışı hayat kurtarıyor” sözleriyle, toplumun kök hücre bağışı bilincinin öneminin dikkat çekti.

 Metni Kopyala

 


 


Haberi Sesli Oku
RÖPORTAJ

CHP’yi Kozlu’da Merve Arslan ve ekibi, Kozlu Belediyesi’ni Dökmeci yönetiyor...

1

Dökmeci: Hem borç ödüyoruz, hem de çalışıyoruz!..

2

Kozlu’daki ülkücüler, Sivriler’de okul boyadı

3

Oğlunu boğan anne tutuklandı...

4

İğrenç iddialar... Zonguldak ve Bartın'da genç kızlara tecavüz ediyorlar...

5

Annesinin canına kıydığı Efe toprağa verildi...