GÜLSEHER CİNAL


SESİMİZİ DUYAN OLDU MU?

SESİMİZİ DUYAN OLDU MU?


Zonguldak ve ilçelerinde görev yapan gazeteciler 3 günlük oturma eylemi başlattık.
#şimdisırabizde mottosuyla yola çıktık, Türkiye’nin her yerinden sesimiz duyuldu öncelikle emeği geçen bütün arkadaşlarıma teker teker teşekkür ediyorum.
Yıllarca geçinemiyoruz sloganıyla meydanlarda sesini duyurmak isteyen tüm kesimlerin sesi olmaya çalıştık, meydanlarda geçinemiyoruz diye toplananları geçinemeyen gazeteciler olarak çektik ve seslerini duyurduk.
Bizde geçinemiyorduk, asgari ücrete çalışan kesim olarak.
Evet, haklarımız var ancak talep edemeyen arkadaşlarımız vardı, onlar için Zonguldak basını tek yürek oldu!
Yıpranma payını hak eden bir meslek grubu asgari ücretle çalıştırılamaz.
Bu güne kadar seslenenlerin sesini duyuranlar olarak, şimdi sıra bizde birde bizim dertlerimizi dinleyin dedik.
İlk etapta üç beş kişi yola çıkmış, ben sonradan dahil oldum arkadaşlarıma, 3,5,8 derken gerçekten aynı dertleri yaşayan arkadaşlarımızda bizimle birlikte ses çıkartmak istediğini gördük ve sesimiz çığlık olup yükseldi.
Bizde geçinemiyoruz,
Saat ve zaman gözetmeksizin çalışan kesim olarak gerçekten geçinemiyoruz.
Ailemizden, yeri geliyor sağlığımızdan ödün vererek çalıştığımız bir meslek grubunda toplumun birçoğunun yaşadığı sorunları bizde yaşıyoruz ve artık susmamaya karar verdik ve hep birlikte sorunlarımızı dile getirdik.
İnşallah sesimizi duyması gerekenler duymuştur, duyurabilmişizdir!
Bu sefer biz konuştuk siz dinlediniz dinleyen ve yanımızda olan herkese, bu konuda öncülük eden arkadaşlarımıza emeklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum ve inşallah hakkettiğimiz hayat standartlarında yaşayabiliriz.
****      ****    ****   ****   ****   ****
SANAL ORTAM VE TEDBİR…
Dilin sürekli değişime açık ve yaşayan bir varlık olduğunu söyleyen uzmanlar, sosyo-kültürel, coğrafi, mali ve teknolojik faktörlerin dildeki değişimlerin temel nedenlerini oluşturuyor.
Argo, jargon ve özellikle kısaltma kullanımının iletişimde amaca giden en kısa yolu kullanmak ve meramı etkileyici bir biçimde ifade etmek için hız çağı olan zamanımızın gençleri ‘Z KUŞAĞI’ diye tabir edilen 2000’den sonra doğan gençler tarafından başvurulan bir yöntem.
Günümüzde küçücük bebeklere susması için cep telefonları ve tabletler veriliyor. 
Artık aileyi bir araya getiren evde, anne ve babalar çocuklarının, birbirlerinin yüzüne bakmak yerine, cep telefonlarına, bilgisayar ekranlarına bakıyor. 
Kısaca, sosyal medya hem toplumsal hem de bireysel hatta küresel olarak günümüz toplumlarını geniş ölçekte etkileyen bir kurum,
Artık gençler sosyal medya mecralarında yazmak yerine fotoğraf koymayı, konuşma yerine emoji kullanmayı, canım yerine 'cnm' yazmayı, Tamam yerine 'okey', güle güle yerine 'bye' sıklıkla kullanılmaktadır. 
Sanal dünyada kullanılan bu dil ne yazık ki gerçek hayatı da etkiliyor.
Tabii, bu durum Türkçemizin yapı ve kurallarının bozulmasına neden oluyor.
Her birey Türkçe’yi bir bayrak yarışı gibi gelecek kuşaklara hakkıyla teslim etme bilinciyle yetiştirilmeli, dildeki yozlaşmaya karşı birtakım yasaklamalarla mücadele etmek yerine yeni neslin tercihlerine uygun seçeneklerin farkındalığını sağlamak gerekiyor. 
Sanal dünya aynı zamanda; çocuk istismarcılarının, uyuşturucu bataklığının, sözde sağlık ürünleri simsarlarının, sapkın inanışların, terör propagandalarının, müstehcenliğin ve gençlerimizi kötü yola sürükleyen fuhuş tehlikesinin yuvalandığı bir çukurdur ve tedbir alınmazsa bu tehlikeler bütün bir toplumu tehdit etmeye ve çoğalmaya devam edecektir.
Bu sebeple öncelikle çocukların ve gençlerin sonra da bütün bir toplumun internetten gelebilecek zararlı içerikleri filtreleyen, aynı zamanda ücretsiz de olan bir hizmet İnternette zararlı içeriklerle karşılaşmak istemeyen herkesin kullanabileceği önleyici bir hizmet. Bu da bir tedbirdir. Denemekte fayda var, ücretsiz olması ve istenildiğinde aktif istenildiğinde pasif yapılabilmesi de ayrıca bir avantaj…
Çocuklarımızla birlikte telefonlara tabletlere gömülmek yerine kitap okuyalım, kullanmayalım demiyorum elbette ki teknolojiyi kullanalım ancak, doğru ve yararlı konular için kullanalım. 
Bilinçli teknoloji kullanımından kimseye zarar gelmez.